inpakken caravan (Gesloten voor reacties)
Geplaatst door: Nancy
, Datum:
15.06.2022 12:32
Na jaren gekampeerd te hebben met tent en vouwcaravan gaan we nu overstappen naar een caravan. Ooit onverwacht een vakantie gebruik gemaakt van een caravan. Onverwacht want op de heenreis kregen we een ongeluk waarbij onze vouwcaravan in de prak gereden werd. Dus op het kamperen met een caravan waren we niet voorbereid.
Nu gaan we met een caravan welke we op dit moment aan het pimpen zijn. Er komt een vast bed in en een treinzit waar een bed van gemaakt kan worden. Het keukenblok is voorzien van een koelkast maar geen wastafel. Verder de gebruikelijke bovenkastjes en een hoge hang/legkast.
Wie heeft er tips waar we aan moeten denken? Wat is handig qua inpakken?
Geplaatst door: ® Carla
, Datum:
15.06.2022 15:06
Zware dingen zo dicht mogelijk bij de as plaatsen.
Weeg je caravan eerst leeg, daarna alles wegen voor het erin gaat en weeg je caravan dan nog een keer. Als je overgewicht hebt krijg je een behoorlijke boete.
Let op de kogeldruk.
Geplaatst door: Nancy
, Datum:
15.06.2022 16:23
Qua gewicht verdeling en kogeldruk komt het wel goed, dat is mijn man z'n afdeling.
Ik bedoel meer handige gadgets om aan te schaffen. Leggen jullie kleding in de kastjes of in bakken onder de banken? Dat soort....
Geplaatst door: Marike
, Datum:
15.06.2022 17:30
Wij proberen eigenlijk alles al op de juiste plek in de kastjes te doen. Alle kleding en handdoeken liggen al op de juiste plek in de kastjes. Eten (broodbeleg, penne, rijst, kruiden, etc.) leggen we ook al op de juiste plek in de kastjes. Voorraad (al wordt dat steeds minder, omdat je alles in Frankrijk kunt krijgen) doen we in een kratje en kunnen wij op de grond onder het bed plaatsen. Verder plaatsen wij de ‘zware dingen’ zoals tent, luifel, skottbraai, luchtbedden/ banden, etc. zoveel mogelijk op de grond in de opbergvakken en proberen we waar mogelijk dichtbij de as te leggen. Wij vullen altijd bijna ons gehele watertank zodat we voor de eerste dagen voldoende water hebben. Eten wat (een beetje) gekoeld moet blijven doen we in de koelkast in de caravan. Verder hebben wij altijd een extra koelbox mee en die zetten wij achterin de auto en die gebruiken we grotendeels voor al het drinken onderweg en bij aankomst zetten wij de koelbox in de voortent en gebruiken wij die ook voor het drinken. In de auto gaat ook een tas en krat met speelgoed voor de kinderen die we bij aankomst in de voortent zetten. Daarnaast leggen we de zithoek met tafel tijdens het rijden plat en maak ik de bedden al op voor onderweg. Heel fijn om alles al in de caravan op de juiste plaats te hebben liggen is mijn ervaring. Zorg uiteraard, maar dat spreekt voor zich, dat wel de kastjes en (dak) ramen goed dicht zijn tijdens het rijden. Wij stoppen altijd bij de eerste stopplaats langs de snelweg om ons laatste vuilnis van thuis even weg te gooien en kijken dan toch even of alles nog goed staat in de caravan.
En verder gewoon genieten, wij willen niet meer anders.
Geplaatst door: Cornelis
, Datum:
16.06.2022 11:32
Koop geen onnodige spullen, zoals bijvoorbeeld een vuilniszakhouder. Als hij leeg is of als er weinig inzit waait hij om en als er veel in zit wordt hij 's nachts leeg gevreten door beesten. Volkomen waardeloos ding, net zoals een droogrekje, onhandig om op te bergen en het waait altijd om. Een bezem met inklapbare steel is handig om je voortenttapijt schoon te vegen. Een EHBO koffer in de caravan is een must, brandblusser ook. Veel vakantieplezier.
Geplaatst door: Kea
, Datum:
16.06.2022 13:37
Ik gebruik mandjes van de Blokker die een beetje schuin toelopen.. Daar kan allerlei klein spul in en je kunt ze dan op elkaar zetten. Ook een smalle bloembak in het kastje onder het aanrecht en daar kunnen dan flessen in. Om de glazen mee te nemen heb ik een silicone matje voor cupcakes omgedraaid liggen waar mijn glazen op passen.
Kleding en textiel in de bovenkastjes.
Succes en veel plezier
Geplaatst door: ® Annette
, Datum:
16.06.2022 19:47
Wij hebben dus wél een vuilniszak houder en die binden we vast aan een boom/struik o.i.d. en ons wasrekje zetten we vast met een paar metalen rotspennen. En als het gaat regenen gooi ik zo'n plastic beschermhoes voor een tuinstoel over het wasrekje zodat de was kan blijven hangen.
Geplaatst door: ® slimpie
, Datum:
17.06.2022 15:41
Toen we nog de vouwwagen hadden, hadden we zo'n op te bouwen vuilniszakhouder. Eerste jaar al, na een paar keer omvallen, bedacht om onderin (onder de zak dus niet erin) een grote steen of iets anders zwaars te leggen. Probleem opgelost. Sinds we een caravan hebben, en dus veel meer ruimte, hebben we altijd een (echte) buiten vuilnisbak zonder bodem van Curver mee. Het gewicht is nagenoeg hetzelfde, lekker stevig en stabiel en beschermd de zak ook tegen ongedierte en zwerfkatten. Ideaal!
Geplaatst door: Marion E.
, Datum:
17.06.2022 19:11
Leuke tips, zelfs na jaren kamperen haal ik er nog wat nieuwe ideetjes uit. Maar een ding snap ik niet, waarom zou je de watertank helemaal vullen? Je sleept onnodig veel kilo's gewicht mee, soms tot 40 kg als je een grote tank hebt. In elk Europees land is op de campings fris water te krijgen. Wij vullen hem hooguit met 10 liter en dat is voor onderweg meer dan voldoende tot de eerste stop.
Geplaatst door: ® slimpie
, Datum:
17.06.2022 20:52
Wij vullen de watertank helemaal niet, voor het spoelen van het toilet gebruiken we een losse anderhalve literfles in de toilet. Die is indien nodig makkelijk te vullen onderweg, maar dat hebben we tot op heden nog nooit gehad. Tijdens de overnachtingsstop vullen we weer aan.
Geplaatst door: MaraM
, Datum:
17.06.2022 23:30
Ook wij doen er een beetje water in. Alleen voor het doorspoelen van het toilet. De kranen in de caravan gebruiken we eigenlijk nooit. Zo nu en dan even doorspoelen. Ik heb altijd gewoon flessen water bij de hand. Dus ook geen gesjouw op de camping met gieters water om de tank bij te vullen.
Geplaatst door: ® S@ndra
, Datum:
18.06.2022 06:23
Ook wij nemen altijd wat water in de tank mee. Liter of tien, handig om even handen te wassen, iets om of af te spoelen etc.
Ook als we een uitstapje maken gooi ik altijd zeker vijf liter water in de kofferbak. En een doosje met een stukje zeep. Met dat water ook wel eens de bidons van een fietser gevuld.
Geplaatst door: Angelique
, Datum:
18.06.2022 14:54
Wij doen eigenlijk bijna alles zoals Marike omschrijft. Zorg wel dat de kastjes en koelkast dichtklikken, anders schieten ze open in de bocht en rolt alles door je caravan;-) Evt met stiekjes vastzetten. We maken ook de bedden alvast op voor onderweg.
Ik heb ook antislipmatjes in de kastjes, waarop glazen staan en zoveel mogelijk geklemd tegen elkaar.
Wij vullen de watertank niet, hebben een kwartgevulde jerrycan in de toiletruimte staan om wc door te spoelen en vullen de watertank op de tussencamping evt een beetje. Voor t vullen vd watertank gebruiken wij een waterslang die uitrekbaar is. Soms redden we de kraan niet, dan gebruiken we de jerrycan om de watertank te vullen. We gebruiken wel een vuilniszakhouder buiten en wasrek. Verder hebben wij vast servies, keukenbenodigheden en handdoeken erin liggen. Wat gereedschap is ook altijd handig om bij je te hebben, hebben wij standaard in de dissel. En houten plaatjes om onder de poten te leggen als er geen stabiele ondergrond is.
Geplaatst door: Nika
, Datum:
18.06.2022 16:36
Waar je ook goed over moet nadenken als je gewicht in je caravan wilt beperken het meubilair wat je buiten wilt gebruiken.
Er is veel lichtgewicht duurzaam kampeerspul verkrijgbaar. Vaak duurder in aanschaf, maar minder kilo’s scheelt benzine en het gaat vaak langer mee. Zo hebben wij lichtgewicht stoelen, lichtgewicht inklapbare compacte tafel. Kleine kooktafel voor buiten, en alleen een luifel mee.
Dit is ook fijn als je onderweg even in je caravan wilt bivakkeren bv bij slecht weer een bakje koffie doen. Doordat het compact is het je veel meer ruimte in je caravan en hou je overzicht. Wij bouwen 1 zit om en daarop kunnen we dit soort spullen kwijt,en de andere houden we als zithoek. Zware dingen zet je laag bij het wiel, zodat de caravan meer in balans is. Dat rijdt echt een stuk fijner.
Ook haal ik kartonnen verpakkingen van levensmiddelen bv. soep, sauzen ,Brinta drinkontbijt die ik mee neem eraf, en doe dit overzichtelijk in een bakje. Bespaart je heel veel ruimte en heb je op de camping ook niet zoveel afval.
Geplaatst door: MaraM
, Datum:
18.06.2022 22:29
Wij laten de tafel van de rondrit trouwens altijd thuis als we naar Frankrijk gaan. We zitten eigenlijk nooit binnen en mocht het toch nodig zijn dan kan een klein opklaptafeltje (dat we onderweg gebruiken) erin. Scheelt veel gewicht en je kan veel beter bij de bovenkastjes komen. Caravan lijkt meteen veel ruimer ook.
Geplaatst door: Noa
, Datum:
19.06.2022 16:00
Wij hebben van de hangkast een plankenkast gemaakt. Veel handiger en veel meer bergruimte. Onder ons vaste bed een rekje op wieltjes met een touwtje eraan. Hierop staat een bak met spul die we weinig nodig hebben, zoals gereedschap. Dit kan helemaal naar achteren geduwd worden en dmv het touwtje weer naar voren getrokken. Daarvoor kunnen precies onze 2 tassen met kleding ( gedeeltelijk gebruiken we hiervoor ook onze plankenkast.). Verder hebben we aan 1 kant een serviceluik aan de buitenkant waar we de voortent, luifel, BBQ en al dat soort spul hebben liggen. Aan de andere kant geen serviceluik maar aan de binnenkant een deurtje gemaakt zodat we toch ook aan die kant onder het bed spullen kunnen leggen. Met helemaal vooraan een doos met deksel voor wat vaste boodschappen. Verder het gebruikelijke kampeerassortiment op vaste plekken in de bovenkastjes. Tafel, stoelen, buitenkastje etc. Vervoeren we op het bed. De watertank vullen wij eigenlijk alleen als we te licht zijn, wat nog wel eens het geval is.
Geplaatst door: ® Carla
, Datum:
24.06.2022 10:56
Zo'n krulslang voor het vullen van je watertank. Kan heel lang worden als ie gevuld is met water en is het water eruit toch weer heel compact.
Plankjes voor onder de wielen of iets anders om je caravan waterpas te kunnen zetten.
Kleding hebben wij in de hangkast, met zo'n hangzak ernaast voor t-shirts en korte broeken. Schoenen eronder.
Boven en onder het aanrecht al het serviesgoed, dan kan het tijdens het afdrogen direct de kast in. (we hebben een superlang aanrecht, dus wassen in de caravan af met heerlijk heet boilerwater).
Bij de eettafel in een kastje de ontbijtspullen, dus beleg, crackers etc wat niet in de koeling hoeft.
Een zak voor je stokbrood voorkomt snel uitdrogen.
Een kleine trolly voor je cassettetoilet als je hem niet alle dagen leegt. Kan behoorlijk zwaar zijn als hij zelfs maar halfvol zit.
Stop losse spullen in mandjes (zie action)
Koop een rol grijze duc tape. Heb daar onderweg al verschillende zaken tijdelijk mee gerepareerd. Bumper v.d. caravan, kastdeurtje wat maar open bleef gaan tijdens het rijden, raam aan elkaar geplakt etc.
En het allerbelangrijkste: Bedenk 10 keer of je echt niet zonder iets kunt tijdens de vakantie. Want voor je het weet is je caravan overbeladen! En is je caravan overbeladen en je krijgt een ongeluk, dekt de verzekering dat niet!
Kijk ook de leeftijd van je banden na. ze mogen maximaal 6 jaar oud zijn. Krijg je in het zevende jaar een klapband met alle gevolgen van dien, dekt de verzekering ook niets! En iedere 2 jaar een bovagbeurt is ook bij veel verzekeraars de norm!
Geplaatst door: ® slimpie
, Datum:
25.06.2022 18:56
@Carla: die laatste punten hangen helemaal van je verzekeraar en afgesloten verzekering af.
"Jarenlang, en in het verleden ook door de ANWB, is voor caravanbanden een vervangingsinterval van zes jaar geadviseerd. Vanwege voortschrijdend inzicht en nieuwe productiemethoden van banden is het ANWB-standpunt inmiddels aangepast. Het advies is nu: ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist intensief op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden. Uiteraard is vervanging wettelijk verplicht wanneer de minimale profieldiepte van 1,6 mm is bereikt.
Let op: sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering dat de banden na zes jaar worden vervangen."
De Bovag keuring is ook zeker niet (meer) verplicht bij de meeste verzekeraars.
Geplaatst door: MAB
, Datum:
01.07.2022 10:49
Voor degenen die water in hun watertank doen, wat denk je dat er onder het rijden gebeurt?
10 liter water (10kg) dat vriendelijk een beetje kabbelt of zou dat toch wat heftiger heen en weer klotsen?
En hoe zit die watertank vast? Vaak met een paar schroefjes in de bodem. Hmmm, toch maar geen water erin!
Bovendien is het inderdaad onnodig gewicht in de vaak toch al overbeladen caravan.
Geplaatst door: Marike
, Datum:
01.07.2022 13:08
Wij doen onze watertank voor 80% vol dus dat is wel wat meer dan die 10 liter water, gaat heel goed en daardoor voldoende water voor de eerste dagen! Heel handig!
De 1 vindt het onnodig en de ander juist handig. Kijk vooral of je het zelf fijn vindt om wat water bij te hebben en dan kun je zelf kijken of je de watertank deels of geheel vult.